Tuesday, 13 November 2012

~ MY MOM a.k.a. UMMI ~

assalamualaikum w.b.t.

sebenarnya dari dulu lagi hati dan perasaan ini membara nk ceritakan psal ummi <3 huhuhu...tp x berkesempatan plak....ececehh...mcm sbuk gler je gaya yee...hee... xdala, dlu duduk malaysia x rasa plak nk tulis2 ni.... x da masa lapang...asal ada masa lapang je trus blik rumah... no wonder la masa saya slalu terisi kn??? ;) lgpun dulu ummi slalu ada depan mata, nie ble dah jauh mula la rindu-rinduan plak..... :)

erm, okeyla...fokus2 farhah..... apasal melallut plak ni?? huu..now, i think my head was full with my mother face.. mabuk rindu btol ni.....bila malam tiba je, mgharap sgat mimpi dipenuhi dgn wajah2 keluargaku.... ada sesiapa yang pernah mengalami wabak ini??? '=_=

                                                               my love ummi & abah

ummi dilahirkan pada 1 march 1962..... ummi tua setahun dari abah...sweet kn?? hehehe.... ummi puya sejarah perkahwinan pun dah ckup mengagumkan diri ini... she was married with my father without know who is him.... i think, thats why keberkatan kebahagiaan itu msih kekal hingga kini dan untuk selamanya in my family...ameen...:) pada hari pernikahan barula ummi btol2 dpat lihat abah...ummi pnah cakap, kalau orang tu dah baik why not kte terima...:) insyaAllah, cara macam nie la yang boleh kekalkan keberkatan dalam sesebuah keluarga itu...:) tiba-tiba teringat firman Allah dalam Surah al-Syura ayat30:
 " Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan perbuatan tanganmu sendiri,dan Allah memaafkan sebahagian besar (daripada kesalahan-kesalahanmu)"

sesiapa sahaja yang baca ayat ni mesti akan fahamkan?? apa2 sahaja musibah yang terjadi pada diri kte ni sebenarnya adalah dari perbuatan kita sendiri..... contohnya, thats why skrg ni mcm2 kes keluarga dah kita dengar... pertengkaran, pergaduhan, perceraian, cari pasangan lain (dah ada isteri bercinta dgn org lain pulak)......kalau di'relatekan' dgn khidupan mereka sblm perkahwinan, msti kita akan dpt jawapannya... mgkin sblm pernikahan mereka tlah 'syok bercinta-cintaan', 'syok bermesej-mesejan', 'syok bergurau-gurauan', 'syok bertelefon-telefonan'.... why not after pernikahan, suami atau isteri mereka boleh bercinta, bergurau, bermesej dan bertelefon dgn org lain..... betul tak??? sebenarnya bukan senang nak jaga diri daripada jatuh ke lembah hitam seperti ini..... tetapi, sekali dah jatuh bila kita sedar, cepat-cepatla berubah... 'sebaik-baik kesalahan adalah org yang bertaubat' dan ingatlah wahai temanku, pintu taubat Allah sentiasa terbuka luas buat hambanya......... okey, kembali pada ummi... i always remember what ummi said to me: "kakak, jaga diri elok2...perkahwinan ini bukanlah suatu permainan,....if you want to married someone 'soleh', you must 'take care' yourself, and in sametime you must improve yourself to be a better person..."



yeaahhh farhah!! you must be a strong woman!!! tbe2 rasa pelik, knape bleh masuk bab kahwin plak ni?? huhu... but i hope that, all my sister and semua yg mmbaca tulisan ini, jagalah diri kamu wahai para pemuda... segala yang Allah telah susun ada hikmahnya...bersabarlah wahai diri, jauhilah maksiat, pastinya terpancar sinar kebahagiaan buat dirimu di masa hadapan hingga membawamu ke syurga idaman....:)

ummi, ummi, ummi....... kembali pada ibu yang amat kucintai ini.... you want to know something amazing about my mom?? sekarang, dia adalah seorang pensyarah di sebuah kolej matrikulasi... she was a very busy person... because, in one time, she was a mother untuk 8 org anaknya yang banyak ragam ni, seorang pensyarah matematik utk beribu pelajarnya, menjadi seorang warden untuk seribu pelajar dibawah jagaannya, menjadi seorang ketua jabatan di kolej itu (yang mana satu-satunya ketua jabatan perempuan), menjadi seorang anak yang menjaga ibu mertuanya di rumah..... fuhhhhhhh, dalam satu masa, ummi kene pantau and selesaikan semua kerja ni..... kdg2 tu, saya slalu rasa, boleh ke saya jadi seperti ummi?? sangat tabah n tekun dlm meyeimbangkan urusan kerjaya dan keluarga...... (walaupun dlm masa yg sama ummi mengalami tekanan darah yg rendah..:'(...byk kali dah masuk ward...tp, anaknya slalu x diberitahu berita ni....)

setiap pg, ummi akan bangun awal.... area pkol 4 or 5... x berapa pasti, sbb anak dye slalu bgun lewat...:'( huhuhu....after that, ummi akan solat sunat...doakan anak2 dye..(coz, ank2 dye slalu suruh doakan mrk, smpai ummi ckp, berbakul-bakul dah doa ummi ni...hehe) seterusnya, ummi akan masak sarapan pagi utk kuantiti anaknya yg ramai ni.huhuu.. gosok baju abah dan dirinya utk bekerja, and then melayan kerenah adik kecilku yg slalu mmbuat ragam di pagi hari sblm ke sekolah... stokin hilang, buku hilang, tdung hilang, haaiiihhhhh..... seterusnya, kalau anak2 daranya tiada di rumah, dialah yg akan sidai baju dan mengemas rmh sblm ke tmpt kerja....slalunya ummi akan pastikan wan (mak mertuanya) sihat sblm pg kerja...kalau x, dia akan bg mkn ubat or mintak cuti utk bwk nenekku ke hospital... tgah hari tu, dia akan curi masa sket balik rumah utk masak tgah hari..tkot adik2ku balik kelaparan... after masak, x smpat nak rehat pn trus pg kerja... blik rmh dlm area pkol 5.30 ptg... balik2 slalunya ummi akan masak petang utk our family... masa nila ummi akan mkn nasi dgn abah sambil msak mknan ptg utk ktaorg... waktu ni jgakla, ramai plajar yg dtg mengadu hilang brg, hilang kunci blik, brg rosak, mintak keluar, sakitla dan mcm2 ragam...kalau dah sakit, mstila ummi kne keluar hantar diorg ke hospital...wonder btul, bila la ummi dpt rehat kn?? after maghrib, slalunya ummi akan tasmi' bacaan quran adik2 ku dan baca ma'thurat smpai isya'... n then, mlm tu ummi akan selesaikan tugas2 kerjanya sbg ketua jabatan, preparation utk mengajar esok serta menanda kertas2 plajarnya... slalunya dah tgah lwat mlm baru ummi tido....haihhhh besar btul pengorbanan seorg ibu kn?? ummi, I LOVE YOU.......maafkan kesalahan kami, anak2mu ini.... kitaorang akn cuba menjadi seorg anak yang soleh dan solehah utk dirimu ummi dan abah.......:) abah pun, terlalu besar pengorbananmu....:')

            "ya Allah, ampunilah dosa2 kami dan dosa kedua ibubapa kami, rahmatilah mereka berdua sebagaimana mereka mendidik kami dengan baik sejak kami kecil"

No comments:

Post a Comment