Monday, 12 November 2012

my 1st forum at Irbid

ehemmmmmm....testing suara:)
hujung minggu baru2 ni, alhamdulillah berkesempatan menghadiri program yang khas dianjurkan buat plajar2 yang baru datang ke Irbid ni...... API (Akses Pemikiran Islam)... nk dibuat cerita..program ni berlangsung pada hari sabtu..n x disangka-sangka hari tu ktaorg ada klas dr pagi smpai ptg...kalu diikutkan mmg x sempatla nk hadiri program ni....by the way, mula2 smgt sgt nk pg program ni...coz dpt mengisi hati2 yg kosong...tp mlm tu, survey2 sume org x nk pg sbb ada klas..nk x nk dah set kpala mlm tu x nk pg jgk, esk bgun tdur trus pg kelas kt libry n ptg tu ada klas markaz lughah....keesokan harinya, tros pg libry n tunggu Dr datang..rupe2 nya klas mmg x da...huhuhu....mse tu hati ni mula rasa x tenang n gelisah sbb x pg API... owh, what must i do??? rasa rugi pun ada...:'( tgah otak pnat memikir, dpt satu panggilan dari sorg sahabat nie.... klas ptg ktaorg dibatalkan!!!!! nk tau x apa yg saya rasa mse tu??? alhamdulillah, dpt jgk hadiri program ni...ptg tu ktaorg sempat dgn program forum jer.. sbb yg lain sume dah x dpt hadir... (rugi kan??) nk ckp betapa semangat yerr, walaupun hujan dan kesejukan melanda, ttap harungi jugak...sbb baru nk masuk musim sejuk, so asyik hujan dan angin dye sejuk sgt mencengkam tulang...tgok, btapa semangat ye sye ngn kwn2 kn?? ecececehh..hehehe....
panel utk forum kali ni ialah pelajar2 irbid sendiri... 2 org doktor dari JUST n sorg dari Yarmouk...rasanya salah seorg doktor tu ialah kawan sekolah along....so, nk x nk. tbe2 rasa semangat..hehe..penyampaian dr seseorg yg kte knal mmbuatkan kte rasa semangat..btol x?? hee okeyh ni gambar ahli panel n pengerusi dia..


ini sedikit perkongsian rohani dari bumi Irbid....

panel pertama: u.Syafiq
-asas seorg mahasiswa islam ialah menuntut ilmu
-punca jatuhnya kualiti mahasiswa kini ialah kerana berkhalwat di alam maya
-di mana titik perubahan kita??
-gunakan media baru utk kebaikan agama bkn utk melaksanakan maksiat
-proses akan bermula dgn diri sendiri "sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri" (ar-Ra'd:11)
-carilah redha Allah dalam apa yang kte buat
-bukanlah kemuliaan terletak pd sijil kte, tetapi pada keteqwaan kte

panel kedua: dr.Ikhwan
-syukur kerana kita diberi anugerah 'lailahaillallah'
-Allah beri dunia kpd semua org, ttp Allah bg deen hanya pd org yang dikasihinya
-mcmmna proses nk bina mahasiswa?? iaitu proses yg tlah terbukti kejayaannya : proses yg dibina oleh rasulullah
-dtgnya rasulullah tlah menjadikan manusia mulia n mithali
-kunci tarbiyah rasulullah: akidah / keimanan tlah ditekankan
-you are what you believe : itulah yg akan menghasilkan tindak tanduk kte
-sirah sahabat rasulullah: Barraq bin Malik
-cabaran dalaman: fahami islam bgaimana yang difahami oleh org islam
-letak diri dlm suasana dan proses : iaitu menyuburkan taqwa agar dpt melemahkan fujur
-luaran: kelemahan dlm sistem pendidikan, teori dan praktik tiada perbezaan, perpindahan nota sehingga tiada penghayatan
-'tarbiyah bukan segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan tarbiyah'
-mahasiswa muslim: pandangan jauh, bkn fikiran utk dunia shj
-fikiran pd kmpg akhirat, dunia hanyalah tempat kte tuai utk akhirat
-melalui proses dgn penuh penyerahan akn menjadikan sesorg itu perfect
-Allah suka sekiranya seorg muslim melakukan perkara dengan bersungguh-sungguh
-buat salah adalah perkara biasa bg setiap insan, ttp sebaik-baik salah adalah bertaubat
-pintu taubat Allah sentiasa terbuka luas
-kte perlu berpandangan jauh akan khdupan kita di akhirat nnti
-kalau kamu cdera, pihak musuh juga cedera, ttapi perbezaannya kte ada pergantungan pd Allah
-duduk shj tdak akan bg apa2 pd diri, perlu kpd push dan pengorbanan baru Allah bagi apa yang kita nak
-sekiranya kamu muajahadah, insyaAllah Allah akan bkak jln...

panel ketiga : dr.Adilah
-mahasiswa adalah ejen kpd perubahan masyarakat
-'if u educated a man, u educated a person, if u educated a woman, u educated a generation
-menjadi ejen perubah: mantapkan akademik, tuntut juga ilmu lain selain dlm bidang, tingkatkan skill kemahiran bercakap dan mengurus
- dua cara pandangan manusia: what the less i can do ?? what more that i can do??
-bkn semua org dpt islam, islam sbg anugerah buat kte
-gunakan masa dgn sebaiknya.....

thats all, muga jadi peringatan buat diri ini dan semua yang membacanya..:)

No comments:

Post a Comment