Monday, 12 November 2012

~kehidupan di sini~

alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah....rasa syukur sgt... msih diberi kesempatan hidup hingga kini olehNya.... alhamdulillah..:)

"dunia ini hanyalah tempat untuk kita tuai tanaman kita untuk dibawa bekalan ke akhirat nanti"

tiba2 teringat kata2 dari seorang yang amat kucintai (sekarang nipun tgah merinduinya :')... abahku, seorang ayah yang amat kental mendidik anak2nya.. kalau di Malaysia, setiap hari isnin pasti akan mendengar suaranya... after maghrib, kami akan berkumpul rmai2 dan mendengar nasihat darinya..oohhhh...rindu saat itu~~ ya Allah, Engkau berkatilah kedua ibubapaku, rahmatilah mereka dan ampunilah dosa2 mereka~~

something missing in my heart....itulah apa yang aku rasai sekarang.....setelah 2 bulan setengah hidup merantau di bumi anbiya' ini..... kehidupan semakin kosong...mugkinlah sebab semakin sunyi dari nasihat2 ummi and abah....:') dulu, every week i will back home... kdg2 tu ummi ada jgk bsing, knape nak balik tiap2 minggu yer?? org lain bleh je stay kat asrama tu?? saya hanya tersenyum (n then, kdg2 tu terasa la jgk..hehehe...) i have my own reason.... bagiku rumah adalah syurga....ianya memang amat terbukti...bknlah hanya sebagai kata madah pujangga... nak tau apa bukti dye?? bila ada kat rumah jerr, walau apa ujian, masalah or ribut yang melanda, tiap kali kaki ni masuk rumah, automatik my heart become very very very calm... ececehh.. bila cium je tgn ummi, semua masalah hilang mcm tu je....owhhhh...i miss that time.. dalam perjalanan nak blik rmah tu msti akan dengar nasihat dari abah... smpai rumah tgah2 mlm tu salam umi... tp selalunya umi dah nak tdo...coz my mom is very busy woman...sbg anak punn, smpai skrg msih kagum akan ummi....lain masa saya cter pasal ummi..shes very strong woman..:) after that, jumpa wan...wan dah x sehat sgt... slalunya salam wan n then urut wan sket...stiap kali blik wan laah org yg pling hepiii sambutku...:') esok tu, khdupanku akan pnuh dgn kerenah dr adik2 ku..... all my stress will go go go away..huhuhu

now, ble dah jauh dari mereka...... hatiku mula tercari-cari akan sesuatu yang bleh menenangkan jiwa ini.... x jumpa pun...:'( stiap kali telefon ummi n abah msti x bleh ckap.... dgar suara mereka je, tros melelh air mata ni tanpa henti... ohhh Allah, give strength to me...rasa2 nya calling smpai kali yang ke-7 pn msih x bleh ckap...sian ummi kn?? msti fikir, apalah jadi kat kakak ni??? im sory, diri ni msih x kuat... after sebulan, saya dah jumpa kekuatan itu...:) u know whats that???

one day, i remember all about ummi n abah say : kakak, smpai sana nnti jaga diri elok2.... jaga hubungan dengan Allah, selalu dgar tazkirah, cari halaqah dan sllau hadir usrah... i think i must do something about it.. x lama lpas tu, kakak senior sekolah lamaku (juga merangkap kakak usrahku sejak dari form1 until form 5, kami x pnah terpisah usrah...amazing kn??) mulai telefonku.... k.edah nama gelarannnya..:) km mula mmbuat perancngan pertemuan hati antara km..:) mulai hari itu, aku mulai rasa usrah sbg tmpat wajib untuk menenangkan jiwaku, menggantikan rumah yang amat kurindui hingga kini... dulu, saya slalu juga menghadiri usrah di Malaysia, tp hanyalah sbg rutin harian...tdk meletakkan hati dan jiwa utk merasainya... alhamdulillah, Allah masih mmberi ksempatan kpdku utk merasai manisnya usrah..:) for my sellf improvement, insyaAllah:
1) bertekad utk cuba hadiri majlis2 ilmu di Irbid ini jika berksmptn
2)cuba baca buku2 ilmiah sbyknya
3) solat awal waktu
4) baca quran tiap kali selesai solat
5)baca ma'thurat (sbnrnya nk baca 2x sehari, tp hanya 1x berkesempatan... i.A, i will try it         again)
6) buat solat sunat dhuha n qiam


azam yg kuat insyaAllah: dh tmpal  muwasafat tarbiyah ni tepi katil, muga dpt laksanakan.:)

thats all... saya berazam untuk melaksanaknnya... all my family, doakan eah disini...:) its not difficult if you think that: u have another life after this....... AKHIRAT...stkt ini dulu, saya mengundur diri...insyaAllah akan cbe sentiasa update blog ini utk kongsi hati dgn org2 yg kucintai di Malaysia..... buat adikku Balqis, kamu juga perlu kongsi sesuatu dgn kakakmu ini...:)

No comments:

Post a Comment