Monday, 26 November 2012

cinta hatiku after Allah and Rasulullah.... :)

Rasulullah s.a.w. bersabda: "paling dekat denganku kedudukannya kelak pada hari kiamat adalah orang yang paling baik akhlaknya dan sebaik-baik kamu ialah orang yang paling baik terhadap keluarganya".


bahagiakanlah keluarga kita sebelum membahagiakan orang lain......:) 

miss you all~~ <3



Allah mencintai orang-orang yang selalu berjuang memperbaiki diri, keluarga dan masyarakat.....
syukran abah diatas segalanya...:)
my abah, Tengku Abd Rashid.


ibadah seorang ibu adalah modal bagi lahirnya anak-anak yang soleh yang akan menjadi benteng bagi ibubapanya kelak di akhirat....:)
may Allah bless you ummi....:) love u sangat2.... terima kasih kerana bersabar mendidik kami dan tanpa penat lelah mendoakan kami... <3
my ummi, NorSaadah...


my along, Tengku Muhammad Ashraf...
thanks atas nasihat dan perhatian yang diberikan atas diri ini....
insyaAllah, akan jaga diri nie leklok..;) dont worry k?? :)


my 2nd brother with my 4th sister....:)
thanks atas khidmat n penat lelah kamu selama ni my bro..... thanks krn bersabar melayani kami, adik2 perempuan ini....;)
my sis, terima kasih kerana lbih matang dariku...heheh.... mcm seorang kakak....thanks krn sentiasa mendengar luahan hatiku selama ini...:)
Tengku Muhammad Akram n Tengku Balqis.... <3


me n my 5th sister....
thanks kerana sentiasa menyokong kakak mu ini, dan sentiasa berkongsi minat yang sama....:)
i will pray for you to get a good result always..... luv u.....:)
Tengku Sarah.... <3


my 6th sister with Tengku Sarah.....
thanks kerana sentiasa menceriakan hidup kami semua.....kata2 mu membuatkan kami sentiasa berada dalam keadaan mood yang ceria...:) kamu yang pling aku rindui skrg....hhuhuhu...kata2 yg bleh menghilangkan stress semua org.....miss yerrr....
Tengku Hannah,...... <3


my little brother, Tengku Muhammad Afiq....
rajin2 belajar yerr....:) biar ummi gembira tgok apek..:)
seorang adik yang berkaliber sebagai seorang ketua pengawas, tp manja di rumah...;)
sangat menyayangi kakak2 nya kn?? :) walaupun nakal, tp hatinya lembut.... rindu kamu... <3


my little sister with Sarah.....:) berada di kampung kami....:)
seorang yang saaaangaaaaatttt manja...hehehe.... ummi tatang dia macam minyak yg pnuh..hee... sory, sbab ktaorg kakak2 n abg2 kamu rajin sgt nk mengusik.... tanpa kamu msti x ceria hdup kami..:)
muga menjadi seorang yang solehah besar nnti....:) jgn takut2 dah tau!! ;)
miss you Tengku Hajar my lovely sister....:)


me, Tengku Farhah.... anak ketiga dalam family...:)
bearda di bumi Urduni, Jordan.....
sambung belajar dalam Islamic Banking....:)
doa dari kamu semua....miss you all!!


with my bestfriend...Habibah Solehah..... <3
muga ukhuwah kita terus berkekalan.... jgn lupa, doaku sentiasa bersamamu..:)

MY FAMILY ALBUM....:)


khusyuk gler 2 org my brother ni mkn....:)


may Allah bless you all.....:)


kenangan kita bersama sblm ku terbang ke Jordan....:')


with my love ummi n abah...:)


cincin kami adik beradik.... thanks wan...:)


my wan tercintaaaaaaa.........:) rindu waaannnnn... :')


my sister....Balqis....:)

'keluarga yang dekat dengan Allah akan menjadi keluarga yang layak ditolong olehNya dalam setiap urusannnya..' may Allah bless us forever....:)

Sunday, 25 November 2012

~CINTA~


if you're destined for me..... then, insyaAllah, Allah will make us together.........
if not........insyaAllah, believe in Him......
for Allah always knows what better for us......
ketahuilah, Allah lebih tahu apa yang terbaik buat diriku dan juga dirimu.....
muga kita terus menjadi seorang kenalan yang sentiasa mendokong agamaNya....:)
tinggalkan kenangan kita selamanya....buang sejauhnya...jangan diingati lagi dosa2 hitam itu.....
perbaikilah dirimu dan aku juga akan sentiasa meningkatkan amalan diri ini......
muga Allah pertemukan buat diriku insan terbaik yang dapat membawaku ke sisiMU....
aku redha atas segala yang terjadi atas diri ini......
susunan Allah adalah yang terbaik buat diri setiap hambaNya...I believe in Him....
berapa kali pun kamu kecundang, ketahuilah pintu taubat Allah itu sentiasa terbuka luas buat hamba2 Nya...
forgive me ya Allah...... kerana aku hanyalah insan yang lemah....:'(


God doesn't give you the people you want, He gives you the people you need........
to help you, to hurt you, to leave you, to love you, and........
to make you the person you were meant to be........

takkan kamu rasai indahnya cinta, andai tiada cinta buat yang Esa......
dear Allah,
if i really in love with you, why didn't my heart feel....
' I MISS YOU ' ??
I dont want to miss somebody more than You dear Allah.......:')


dear heart,
ujian itu mendidik hati,
ujian itu tanda sayangNya...
bersabarlah!!!! kebergantungan hanya pada Allah....

dear my future husband,
maafkan aku kerana aku bukanlah yang terbaik,
banyak kesalahan yang telah aku lakukan,
namun, aku berjanji untuk sentiasa memperbaiki diri ini,
bila Allah dah tentukan masanya, sila datang dan kutip rusukmu yang tercicir ini...:)
sebelum sampai masanya, akan ku perbaiki diri ini dan menjaga hati ini sebaiknya... insyaAllah..
akhirnya, izinkanlah aku untuk mencintaimu kerana Allah...
sekiranya tidak di dunia, di Jannah nanti....:)

mencintai seseorang itu adalh hak kita,
namun memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan yang sah dan halal itu bukan hak kita......
get close to Allah first before getting close to anyone else...


Allah without a man is still Allah...
but a man without Allah is nothing.....:')

i hope, when i stop searching my prince,
and make Allah the KING in my heart,
may Allah help me to complete my dream become reality....ameen..

lastly, doa adalah senjata buat setiap muslim...
mintalah kepadaNya dengan setiap apa yang kamu inginkan....
kerana, percayalah.....
Dia mengetahui apa yang terbaik buat dirimu...
siapa yang terbaik untuk dirimu....... believe with Him.....
bila Allah cepat memakbulkan doamu, maka Dia menyayangi....
bila Allah lambat makbulkan doamu, maka Dia ingin menguji,..
bila Allah tidak memakbulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik...
oleh itu, bersangka baiklah dalam apa jua keadaan kerana kasih sayang Allah mendahului kemurkaanNya...


P/S: cukuplah menguji diri ini dengan kata2 mu.... aku hanyalah insan lemah yang mudah untuk kecundang.... jauhilah perbuatan yg sia2 ini... hanya Allah tempat hatiku berada sekarang.... muga kita bertemu dengan insan terbaik yang telah Allah tetapkan buat diri kita........:)


Wednesday, 21 November 2012

sampaikan pesan ummi pada abimu....


--- SAMPAIKAN PESAN UMMI PADA ABIMU ---

(SUNGGUH SAYA MENANGIS , TUBUHKU MERINDING KALA BACA INI !!! Kisah serangan udara tentara Israel kepada penduduk Palestine)

Bismillaahir Rahmaanir Rahiim ...

Ahmed putraku...

Ummi tak tahu kenapa pagi ini kau bersikeras
pergi ke pasar untuk belanja dapur kita
Dimana biasanya Ummi yang melakukannya
katamu,"Biar Ummi di rumah,
Ummi mengaji saja di kamar
Biar Ahmed yang pergi ke pasar
Sekali ini saja."
Kau sangat bersikeras ...Ahmed putraku
Ummi tak ada prasangka padamu
Lelaki kecilku yang dibanggakan Abimu juga aku

Lalu kau pun pergi membawa keping logam tersisa
Untuk ditukar dengan apa saja sekedar hidup hari ini
Ummi lalu kembali larut dalam ayat Quran tercinta kita...
Kemudian mendadak suara langit menggelegar...
Pesawat dari neraka datang lagi...
Diikuti dentuman keras terdengar...
Serasa dekat di telinga Ummi

Lalu tiba-tiba saja Ummi merasa khawatir denganmu...
Lalu bergegas keluar rumah seperti para tetangga
Ummi mencari tahu apa yang telah terjadi
Semua berlari ke arah pasar tempat kau pergi...
Ahmed putraku...

Lalu ummi melihatmu terkapar di jalan...
Diantara raga-raga tak bergerak lainnya
Kau sekarat disana...Tanganmu saja yang bergerak
Ahmed putraku...
Ummi spontan membopongmu mencari pertolongan.
Di mulutmu hanya ada suara...
Suara yang sangat kita kenal...
"Allah! Allah! Allah! Allah!"

Lirih Lemah...
Tapi menembus kuat hingga langit tertinggi
Dan Allah ternyata memberi cinta di pagi ini padamu
Juga pada Ummi lalu kubisikkan kata di telingamu,

"Putraku tersayang, Sampaikan pesan Ummi pada Abimu di syurga bahwa ummi akan lanjutkan perjuangan kalian .
Ummi akan teruskan perlawanan kalian.

Selamat jalan Ahmed anakku terkasih
Selamat jalan syahidku cintaku

Ternyata Allah telah memanggilmu pagi ini
Biarkan Ummi menangis terakhir kalinya
mengantarmu pergi ke taman kehidupan sebenarnya
dimana Abimu menunggu di pintu gerbangNya
Tunggu Ummi ya nak, tunggu
Kita kelak akan bersama lagi seperti dulu …

Laa ilaaha illallah Muhammadarrasuulullah
Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raajiuun…". (-̩̩̩-̩̩̩-̩̩̩__-̩̩̩-̩̩̩-̩̩̩)
(SUNGGUH SAYA MENANGIS , TUBUHKU MERINDING KALA BACA INI !!! Kisah serangan udara tentara Israel kepada penduduk Palestine)
Bismillaahir Rahmaanir Rahiim ...

Ahmed putraku...

Ummi tak tahu kenapa pagi ini kau bersikeras
pergi ke pasar untuk belanja dapur kita
Dimana biasanya Ummi yang melakukannya
katamu,"Biar Ummi di rumah,
Ummi mengaji saja di kamar
Biar Ahmed yang pergi ke pasar
Sekali ini saja."
Kau sangat bersikeras ...Ahmed putraku
Ummi tak ada prasangka padamu
Lelaki kecilku yang dibanggakan Abimu juga aku

Lalu kau pun pergi membawa keping logam tersisa
Untuk ditukar dengan apa saja sekedar hidup hari ini
Ummi lalu kembali larut dalam ayat Quran tercinta kita...
Kemudian mendadak suara langit menggelegar...
Pesawat dari neraka datang lagi...
Diikuti dentuman keras terdengar...
Serasa dekat di telinga Ummi

Lalu tiba-tiba saja Ummi merasa khawatir denganmu...
Lalu bergegas keluar rumah seperti para tetangga
Ummi mencari tahu apa yang telah terjadi
Semua berlari ke arah pasar tempat kau pergi...
Ahmed putraku...

Lalu ummi melihatmu terkapar di jalan...
Diantara raga-raga tak bergerak lainnya
Kau sekarat disana...Tanganmu saja yang bergerak
Ahmed putraku...
Ummi spontan membopongmu mencari pertolongan.
Di mulutmu hanya ada suara...
Suara yang sangat kita kenal...
"Allah! Allah! Allah! Allah!"

Lirih Lemah...
Tapi menembus kuat hingga langit tertinggi
Dan Allah ternyata memberi cinta di pagi ini padamu
Juga pada Ummi lalu kubisikkan kata di telingamu,

"Putraku tersayang, Sampaikan pesan Ummi pada Abimu di syurga bahwa ummi akan lanjutkan perjuangan kalian .
Ummi akan teruskan perlawanan kalian.

Selamat jalan Ahmed anakku terkasih
Selamat jalan syahidku cintaku

Ternyata Allah telah memanggilmu pagi ini
Biarkan Ummi menangis terakhir kalinya
mengantarmu pergi ke taman kehidupan sebenarnya
dimana Abimu menunggu di pintu gerbangNya
Tunggu Ummi ya nak, tunggu
Kita kelak akan bersama lagi seperti dulu …

Laa ilaaha illallah Muhammadarrasuulullah
Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raajiuun…". (-̩̩̩-̩̩̩-̩̩̩__-̩̩̩-̩̩̩-̩̩̩)
dipetik dari : Arifin Lii Lee's
p/s: muga Allah mencucuri rahmat keatas roh syahidmu..:) ya Allah, berkatilah mereka di                   Palestine......

pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada para pemuda dan pemudi


Pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada para Pemuda dan Pemudi :

☛ Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kamu. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

☛ Aku menyeru kamu wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

☛ Para Pemuda, aku ingin kamu menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kamu untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kamu. Aku menyeru kamu supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda. 

☛ Aku ingin kamu tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kamu tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

☛ Wahai Puteriku , aku ingin kamu berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kamu berjanji kepada ALLAH bahawa kamu akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kamu, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kamu. Haram hukumnya bagi kamu untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.





















☛ Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai
 keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kamu. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

☛ Aku menyeru kamu wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

☛ Para Pemuda, aku ingin kamu menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kamu untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kamu. Aku menyeru kamu supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.

☛ Aku ingin kamu tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kamu tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

☛ Wahai Puteriku , aku ingin kamu berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kamu berjanji kepada ALLAH bahawa kamu akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kamu, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kamu. Haram hukumnya bagi kamu untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.

p/s: muga kte menyimpan semua pesanan Syeikh Ahmad Yasin ini dalam jiwa n minda kte buat selamanya...:)

Monday, 19 November 2012

kata semangat seorang sahabat :)

assalamualaikum w.b.t.

malam semalam tbe2 rasa sedih tu menjengah diri ini.... :'( mgkin penangan dari kertas exam fikr iktisod... swaktu sedang menjamu selera makaroni goreng, tbe2 terlintas dalam fikiran ni 'agak2nya dosaku pada Allah masih banyak'....'mgkin solat taubatku masih x ckup n perlukan istiqamah lg'....' mgkin jgk krn dosa2 silamku'.....semua soalan tu bersarang dlm otakku yang mana, aku sendiri pun x dpt mencari jwpnnya... secara x sedar, aku terluah masalh ni pd seseorg.....thanks kpd mu shabat, now i'm okey... my ownself was comeback..:) i will try my best to protect my self......:)

bertalu-talu kata2 semangat dipost ke fb ku...:)


amat mengena kata2 ni pada dasar hatiku... may Allah protect me..:)

Allah is always beside us.... x pernah meninggalkan kte walaupun sesaat...sentiasa mendengar luahan hati hamba-hambaNya...:)


kesusahan itu mengajar kte erti kehidupan.... dont let urself down...setelah kesusahan itu, pasti akan datang kesenangan buat dirimu..:)


ingatlah firman Allah ni, hatimu pasti akan tenang dan sabar...:)

kehidupan ini PASTI akan kamu lalui... sentiasalah berhubung dengan Allah, itulah jalan penyelesaian buat org2 beriman....:)

my 2nd exam......

assalamualaikum w.b.t.

baru selesai tiga paper for 2nd exam......... busy yer rasa minggu ni... x sempat nk letak kaki punn...baru2 ni masa time turn saya msak, hanya sempat rebus mee je utk mkn mlm hari tu...kesian kat roomate sye...:')
sory2 my roomate...nasibla dpat blik ngn kte..;) hhehe....  tp hari ni dah msak best2 untuk dye...tebus utk hari smlm... smpai licin ktaorg mkn hr ni...sebutir nasi pun x tinggal...maklumlah harga brg kt jordan dah naik skrg ni... setiap butir nasi tu amat berharga buat ktaorg... ;)

hr ahad baru2 ni paper fikr iktisod.... sgt berdebar sbb markah 1st exam x memuaskn pnn...so, 2nd exam ni msti kne tebus blikkk.....so, stdy puyer stdy smpai tdo lwat n bgun awal2 pg lg...puyela tkot nk hadapi paper ni....'=_= doa sgat hr tu Allah permudahkan segalanya....masa exam pun tiba, ktaorg diletakkn di tengah2 antara pljr arab agar diorg x meniru...owhhh, 1st time lalui peristiwa cmni... x berapa nk selesa jwb periksa sblah diorg...huhuu..keluar je dr kelas periksa tu, air mata ni terus meleleh tanpa henti.... ya Allah, aku x tahu aku jawab apa td,....rasa sedih yang amat sgt.... rasanya mcm dah stdy semua soalan tu.... knape x dpat jwb??? aku terus menangis tanpa henti di bawah bangunan kuliah syariah...besarnya ujian ni...mungkin dosaku masih byk smpai Allah hijab ketika mnjawab exam... thanks kpd roomate ku Syakilla Othman kerana setia memujukku ketika hati ini sedang lara.... ya Allah, mungkin Engkau mahukanku lbih byk berusaha dan sentiasa mengingatimu... mungkin ada hikmah di sebalik semua ini...:) esok result fikr iktisod akn keluar...muga Allah mmberiku kekuatan utk menghadapinya...ameen.... please doakan untukku my little sister...:') lusa last paper for 2nd exam... asalib bahas... may Allah help me..:)

by the way, hari ni satu pengalaman n kenangan baru tercipta dalam diri ini....:) turun je dari hostel nak pg jamiaah, udara sejuk terus menerpa diri ini... u want to know something?? suhu pg td mencecah 9 darjah celcius.....excited kottt..hehehe....bila bercakap je, keluar asap dari mulut.... something yang x pernah berlaku pd diri ini...:) kalau ada Afiq (my little brother) msti dia hepi sgttt....one day, i hope he will get this experience....:)


kabus dkt jamiah yarmouk...my little sis, tgokla nie..:)

Tuesday, 13 November 2012

~ MY MOM a.k.a. UMMI ~

assalamualaikum w.b.t.

sebenarnya dari dulu lagi hati dan perasaan ini membara nk ceritakan psal ummi <3 huhuhu...tp x berkesempatan plak....ececehh...mcm sbuk gler je gaya yee...hee... xdala, dlu duduk malaysia x rasa plak nk tulis2 ni.... x da masa lapang...asal ada masa lapang je trus blik rumah... no wonder la masa saya slalu terisi kn??? ;) lgpun dulu ummi slalu ada depan mata, nie ble dah jauh mula la rindu-rinduan plak..... :)

erm, okeyla...fokus2 farhah..... apasal melallut plak ni?? huu..now, i think my head was full with my mother face.. mabuk rindu btol ni.....bila malam tiba je, mgharap sgat mimpi dipenuhi dgn wajah2 keluargaku.... ada sesiapa yang pernah mengalami wabak ini??? '=_=

                                                               my love ummi & abah

ummi dilahirkan pada 1 march 1962..... ummi tua setahun dari abah...sweet kn?? hehehe.... ummi puya sejarah perkahwinan pun dah ckup mengagumkan diri ini... she was married with my father without know who is him.... i think, thats why keberkatan kebahagiaan itu msih kekal hingga kini dan untuk selamanya in my family...ameen...:) pada hari pernikahan barula ummi btol2 dpat lihat abah...ummi pnah cakap, kalau orang tu dah baik why not kte terima...:) insyaAllah, cara macam nie la yang boleh kekalkan keberkatan dalam sesebuah keluarga itu...:) tiba-tiba teringat firman Allah dalam Surah al-Syura ayat30:
 " Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan perbuatan tanganmu sendiri,dan Allah memaafkan sebahagian besar (daripada kesalahan-kesalahanmu)"

sesiapa sahaja yang baca ayat ni mesti akan fahamkan?? apa2 sahaja musibah yang terjadi pada diri kte ni sebenarnya adalah dari perbuatan kita sendiri..... contohnya, thats why skrg ni mcm2 kes keluarga dah kita dengar... pertengkaran, pergaduhan, perceraian, cari pasangan lain (dah ada isteri bercinta dgn org lain pulak)......kalau di'relatekan' dgn khidupan mereka sblm perkahwinan, msti kita akan dpt jawapannya... mgkin sblm pernikahan mereka tlah 'syok bercinta-cintaan', 'syok bermesej-mesejan', 'syok bergurau-gurauan', 'syok bertelefon-telefonan'.... why not after pernikahan, suami atau isteri mereka boleh bercinta, bergurau, bermesej dan bertelefon dgn org lain..... betul tak??? sebenarnya bukan senang nak jaga diri daripada jatuh ke lembah hitam seperti ini..... tetapi, sekali dah jatuh bila kita sedar, cepat-cepatla berubah... 'sebaik-baik kesalahan adalah org yang bertaubat' dan ingatlah wahai temanku, pintu taubat Allah sentiasa terbuka luas buat hambanya......... okey, kembali pada ummi... i always remember what ummi said to me: "kakak, jaga diri elok2...perkahwinan ini bukanlah suatu permainan,....if you want to married someone 'soleh', you must 'take care' yourself, and in sametime you must improve yourself to be a better person..."



yeaahhh farhah!! you must be a strong woman!!! tbe2 rasa pelik, knape bleh masuk bab kahwin plak ni?? huhu... but i hope that, all my sister and semua yg mmbaca tulisan ini, jagalah diri kamu wahai para pemuda... segala yang Allah telah susun ada hikmahnya...bersabarlah wahai diri, jauhilah maksiat, pastinya terpancar sinar kebahagiaan buat dirimu di masa hadapan hingga membawamu ke syurga idaman....:)

ummi, ummi, ummi....... kembali pada ibu yang amat kucintai ini.... you want to know something amazing about my mom?? sekarang, dia adalah seorang pensyarah di sebuah kolej matrikulasi... she was a very busy person... because, in one time, she was a mother untuk 8 org anaknya yang banyak ragam ni, seorang pensyarah matematik utk beribu pelajarnya, menjadi seorang warden untuk seribu pelajar dibawah jagaannya, menjadi seorang ketua jabatan di kolej itu (yang mana satu-satunya ketua jabatan perempuan), menjadi seorang anak yang menjaga ibu mertuanya di rumah..... fuhhhhhhh, dalam satu masa, ummi kene pantau and selesaikan semua kerja ni..... kdg2 tu, saya slalu rasa, boleh ke saya jadi seperti ummi?? sangat tabah n tekun dlm meyeimbangkan urusan kerjaya dan keluarga...... (walaupun dlm masa yg sama ummi mengalami tekanan darah yg rendah..:'(...byk kali dah masuk ward...tp, anaknya slalu x diberitahu berita ni....)

setiap pg, ummi akan bangun awal.... area pkol 4 or 5... x berapa pasti, sbb anak dye slalu bgun lewat...:'( huhuhu....after that, ummi akan solat sunat...doakan anak2 dye..(coz, ank2 dye slalu suruh doakan mrk, smpai ummi ckp, berbakul-bakul dah doa ummi ni...hehe) seterusnya, ummi akan masak sarapan pagi utk kuantiti anaknya yg ramai ni.huhuu.. gosok baju abah dan dirinya utk bekerja, and then melayan kerenah adik kecilku yg slalu mmbuat ragam di pagi hari sblm ke sekolah... stokin hilang, buku hilang, tdung hilang, haaiiihhhhh..... seterusnya, kalau anak2 daranya tiada di rumah, dialah yg akan sidai baju dan mengemas rmh sblm ke tmpt kerja....slalunya ummi akan pastikan wan (mak mertuanya) sihat sblm pg kerja...kalau x, dia akan bg mkn ubat or mintak cuti utk bwk nenekku ke hospital... tgah hari tu, dia akan curi masa sket balik rumah utk masak tgah hari..tkot adik2ku balik kelaparan... after masak, x smpat nak rehat pn trus pg kerja... blik rmh dlm area pkol 5.30 ptg... balik2 slalunya ummi akan masak petang utk our family... masa nila ummi akan mkn nasi dgn abah sambil msak mknan ptg utk ktaorg... waktu ni jgakla, ramai plajar yg dtg mengadu hilang brg, hilang kunci blik, brg rosak, mintak keluar, sakitla dan mcm2 ragam...kalau dah sakit, mstila ummi kne keluar hantar diorg ke hospital...wonder btul, bila la ummi dpt rehat kn?? after maghrib, slalunya ummi akan tasmi' bacaan quran adik2 ku dan baca ma'thurat smpai isya'... n then, mlm tu ummi akan selesaikan tugas2 kerjanya sbg ketua jabatan, preparation utk mengajar esok serta menanda kertas2 plajarnya... slalunya dah tgah lwat mlm baru ummi tido....haihhhh besar btul pengorbanan seorg ibu kn?? ummi, I LOVE YOU.......maafkan kesalahan kami, anak2mu ini.... kitaorang akn cuba menjadi seorg anak yang soleh dan solehah utk dirimu ummi dan abah.......:) abah pun, terlalu besar pengorbananmu....:')

            "ya Allah, ampunilah dosa2 kami dan dosa kedua ibubapa kami, rahmatilah mereka berdua sebagaimana mereka mendidik kami dengan baik sejak kami kecil"

Monday, 12 November 2012

~buat mereka yang berada di Malaysia~

cukup 2 bln lbih diri ini menetap di bumi urduni...bumi anbiya'...mmpunyai keberkatan padanya... semuanya atas kehendak dan rezeki dariNya...alhamdulillah, saya di beri keizinan melayari kehidupan di bumi anbiya' ini..:) meneruskan pelajaran dalam syariah ekonomi dan perbankan islam..muga kumampu bawa balik segulung ijazah dengan jayanya....hanya padaNya kuserah segala urusan....

by the way, sbenarnya nak tunjukkan pada adik2 yang kucintai di Malaysia... memandangkan seekarang dah stat cuti sekolah, x lama lagi msti terdengar suara2 dr mreka : ''eah tunjukla gambar2 kat sana" "eah, rumah kat sana mcm mana?? best x?" "eah, bilik eah mcm mana?" hehehe...btol x adik2ku??

okeyla, kali ni kakak mu akan tunjuk gambar bilik yg dye menetap dlu.... sama je mcm kt malaysia... x yah nk curious sgtla...hehehe...lain kali kte tgok luar dari blik plak eh...dah tgah mlm ni, x sempat nak ambik gmbar pmndgan luar... esk2 mintak lg yerr..:)

sekarang ni dah msuk musim sejuk sket2... terketar jgk kne air dye...for my little sister sarah, eah dah jd pndai memasak plak duduk sni..hehhe..semua mknan dah masak..kamu jgn kalah jgk tau..blik nnti kte buat pertandinagn, org malaysia or org jodan menang...;) buat balqis plak, rndu nak kongsi cter sama2 lg..huuhu.. jomla kte kongsi citer kte sama2 kat sni...hilang sket rindu,,:') untuk anah yang plg eah rindu... ble nak cakap n tango ngn eah??? rndu nk dgar suara anah....lawak anah...rasa nak suh anah dtg sni plak...huhuh... utk adikku yg pling kecik, ajar.... dah mmbesar blom??? mkn byk2 sket...jgn kurus sgt...tolong wan kat rmah tu, dgar ckap wan...msti rindu nak tdo ngn eah kn?? apalah jd dgn blik kte skrg??

special utk adik2ku...nie gambar dlam blik eah...:) enjoy it!!! hahahaha

dapurrr....kecikkkk je kann???? bawah tu ada peti ais... dpt peti ais baru...:)

katil single jeww... x queen pn...huhuhu... atas tu selimut musim sejuk... berat dye 7.5kg.... sesak nafas tdo...hehehe...lembut sgt...bwk balik boleh jd karpet..

hasil kreativiti org x berseni....ni dinding atas kpala katil n tepi katil.... sume time table, planner, kata2 semangat..ececeh... n pengisian rohani skett....bleh tempah sape yg nak... bg nama skrg..hehe

tadaaaaa!!! my meja study......:) hope bleh berjaya dgn cemerlangnya....doa dari kamu semua...

my planner for this sem.....:) homemade...hee.....

lastly, harap adik2ku sume puas hati la dgn gmbar ni...len kali eah post lg.... ada satu lagi, gambar blik air, dpn dapur... x tertangkap plak... segannnn...hehehe...okeyla, ada satu singki, satu shower, satu mangkuk tandas, satu kolam renang...hehehe...thanks, jmpe lagi masa akn dtg....:)

my 1st forum at Irbid

ehemmmmmm....testing suara:)
hujung minggu baru2 ni, alhamdulillah berkesempatan menghadiri program yang khas dianjurkan buat plajar2 yang baru datang ke Irbid ni...... API (Akses Pemikiran Islam)... nk dibuat cerita..program ni berlangsung pada hari sabtu..n x disangka-sangka hari tu ktaorg ada klas dr pagi smpai ptg...kalu diikutkan mmg x sempatla nk hadiri program ni....by the way, mula2 smgt sgt nk pg program ni...coz dpt mengisi hati2 yg kosong...tp mlm tu, survey2 sume org x nk pg sbb ada klas..nk x nk dah set kpala mlm tu x nk pg jgk, esk bgun tdur trus pg kelas kt libry n ptg tu ada klas markaz lughah....keesokan harinya, tros pg libry n tunggu Dr datang..rupe2 nya klas mmg x da...huhuhu....mse tu hati ni mula rasa x tenang n gelisah sbb x pg API... owh, what must i do??? rasa rugi pun ada...:'( tgah otak pnat memikir, dpt satu panggilan dari sorg sahabat nie.... klas ptg ktaorg dibatalkan!!!!! nk tau x apa yg saya rasa mse tu??? alhamdulillah, dpt jgk hadiri program ni...ptg tu ktaorg sempat dgn program forum jer.. sbb yg lain sume dah x dpt hadir... (rugi kan??) nk ckp betapa semangat yerr, walaupun hujan dan kesejukan melanda, ttap harungi jugak...sbb baru nk masuk musim sejuk, so asyik hujan dan angin dye sejuk sgt mencengkam tulang...tgok, btapa semangat ye sye ngn kwn2 kn?? ecececehh..hehehe....
panel utk forum kali ni ialah pelajar2 irbid sendiri... 2 org doktor dari JUST n sorg dari Yarmouk...rasanya salah seorg doktor tu ialah kawan sekolah along....so, nk x nk. tbe2 rasa semangat..hehe..penyampaian dr seseorg yg kte knal mmbuatkan kte rasa semangat..btol x?? hee okeyh ni gambar ahli panel n pengerusi dia..


ini sedikit perkongsian rohani dari bumi Irbid....

panel pertama: u.Syafiq
-asas seorg mahasiswa islam ialah menuntut ilmu
-punca jatuhnya kualiti mahasiswa kini ialah kerana berkhalwat di alam maya
-di mana titik perubahan kita??
-gunakan media baru utk kebaikan agama bkn utk melaksanakan maksiat
-proses akan bermula dgn diri sendiri "sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri" (ar-Ra'd:11)
-carilah redha Allah dalam apa yang kte buat
-bukanlah kemuliaan terletak pd sijil kte, tetapi pada keteqwaan kte

panel kedua: dr.Ikhwan
-syukur kerana kita diberi anugerah 'lailahaillallah'
-Allah beri dunia kpd semua org, ttp Allah bg deen hanya pd org yang dikasihinya
-mcmmna proses nk bina mahasiswa?? iaitu proses yg tlah terbukti kejayaannya : proses yg dibina oleh rasulullah
-dtgnya rasulullah tlah menjadikan manusia mulia n mithali
-kunci tarbiyah rasulullah: akidah / keimanan tlah ditekankan
-you are what you believe : itulah yg akan menghasilkan tindak tanduk kte
-sirah sahabat rasulullah: Barraq bin Malik
-cabaran dalaman: fahami islam bgaimana yang difahami oleh org islam
-letak diri dlm suasana dan proses : iaitu menyuburkan taqwa agar dpt melemahkan fujur
-luaran: kelemahan dlm sistem pendidikan, teori dan praktik tiada perbezaan, perpindahan nota sehingga tiada penghayatan
-'tarbiyah bukan segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan tarbiyah'
-mahasiswa muslim: pandangan jauh, bkn fikiran utk dunia shj
-fikiran pd kmpg akhirat, dunia hanyalah tempat kte tuai utk akhirat
-melalui proses dgn penuh penyerahan akn menjadikan sesorg itu perfect
-Allah suka sekiranya seorg muslim melakukan perkara dengan bersungguh-sungguh
-buat salah adalah perkara biasa bg setiap insan, ttp sebaik-baik salah adalah bertaubat
-pintu taubat Allah sentiasa terbuka luas
-kte perlu berpandangan jauh akan khdupan kita di akhirat nnti
-kalau kamu cdera, pihak musuh juga cedera, ttapi perbezaannya kte ada pergantungan pd Allah
-duduk shj tdak akan bg apa2 pd diri, perlu kpd push dan pengorbanan baru Allah bagi apa yang kita nak
-sekiranya kamu muajahadah, insyaAllah Allah akan bkak jln...

panel ketiga : dr.Adilah
-mahasiswa adalah ejen kpd perubahan masyarakat
-'if u educated a man, u educated a person, if u educated a woman, u educated a generation
-menjadi ejen perubah: mantapkan akademik, tuntut juga ilmu lain selain dlm bidang, tingkatkan skill kemahiran bercakap dan mengurus
- dua cara pandangan manusia: what the less i can do ?? what more that i can do??
-bkn semua org dpt islam, islam sbg anugerah buat kte
-gunakan masa dgn sebaiknya.....

thats all, muga jadi peringatan buat diri ini dan semua yang membacanya..:)

~kehidupan di sini~

alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah....rasa syukur sgt... msih diberi kesempatan hidup hingga kini olehNya.... alhamdulillah..:)

"dunia ini hanyalah tempat untuk kita tuai tanaman kita untuk dibawa bekalan ke akhirat nanti"

tiba2 teringat kata2 dari seorang yang amat kucintai (sekarang nipun tgah merinduinya :')... abahku, seorang ayah yang amat kental mendidik anak2nya.. kalau di Malaysia, setiap hari isnin pasti akan mendengar suaranya... after maghrib, kami akan berkumpul rmai2 dan mendengar nasihat darinya..oohhhh...rindu saat itu~~ ya Allah, Engkau berkatilah kedua ibubapaku, rahmatilah mereka dan ampunilah dosa2 mereka~~

something missing in my heart....itulah apa yang aku rasai sekarang.....setelah 2 bulan setengah hidup merantau di bumi anbiya' ini..... kehidupan semakin kosong...mugkinlah sebab semakin sunyi dari nasihat2 ummi and abah....:') dulu, every week i will back home... kdg2 tu ummi ada jgk bsing, knape nak balik tiap2 minggu yer?? org lain bleh je stay kat asrama tu?? saya hanya tersenyum (n then, kdg2 tu terasa la jgk..hehehe...) i have my own reason.... bagiku rumah adalah syurga....ianya memang amat terbukti...bknlah hanya sebagai kata madah pujangga... nak tau apa bukti dye?? bila ada kat rumah jerr, walau apa ujian, masalah or ribut yang melanda, tiap kali kaki ni masuk rumah, automatik my heart become very very very calm... ececehh.. bila cium je tgn ummi, semua masalah hilang mcm tu je....owhhhh...i miss that time.. dalam perjalanan nak blik rmah tu msti akan dengar nasihat dari abah... smpai rumah tgah2 mlm tu salam umi... tp selalunya umi dah nak tdo...coz my mom is very busy woman...sbg anak punn, smpai skrg msih kagum akan ummi....lain masa saya cter pasal ummi..shes very strong woman..:) after that, jumpa wan...wan dah x sehat sgt... slalunya salam wan n then urut wan sket...stiap kali blik wan laah org yg pling hepiii sambutku...:') esok tu, khdupanku akan pnuh dgn kerenah dr adik2 ku..... all my stress will go go go away..huhuhu

now, ble dah jauh dari mereka...... hatiku mula tercari-cari akan sesuatu yang bleh menenangkan jiwa ini.... x jumpa pun...:'( stiap kali telefon ummi n abah msti x bleh ckap.... dgar suara mereka je, tros melelh air mata ni tanpa henti... ohhh Allah, give strength to me...rasa2 nya calling smpai kali yang ke-7 pn msih x bleh ckap...sian ummi kn?? msti fikir, apalah jadi kat kakak ni??? im sory, diri ni msih x kuat... after sebulan, saya dah jumpa kekuatan itu...:) u know whats that???

one day, i remember all about ummi n abah say : kakak, smpai sana nnti jaga diri elok2.... jaga hubungan dengan Allah, selalu dgar tazkirah, cari halaqah dan sllau hadir usrah... i think i must do something about it.. x lama lpas tu, kakak senior sekolah lamaku (juga merangkap kakak usrahku sejak dari form1 until form 5, kami x pnah terpisah usrah...amazing kn??) mulai telefonku.... k.edah nama gelarannnya..:) km mula mmbuat perancngan pertemuan hati antara km..:) mulai hari itu, aku mulai rasa usrah sbg tmpat wajib untuk menenangkan jiwaku, menggantikan rumah yang amat kurindui hingga kini... dulu, saya slalu juga menghadiri usrah di Malaysia, tp hanyalah sbg rutin harian...tdk meletakkan hati dan jiwa utk merasainya... alhamdulillah, Allah masih mmberi ksempatan kpdku utk merasai manisnya usrah..:) for my sellf improvement, insyaAllah:
1) bertekad utk cuba hadiri majlis2 ilmu di Irbid ini jika berksmptn
2)cuba baca buku2 ilmiah sbyknya
3) solat awal waktu
4) baca quran tiap kali selesai solat
5)baca ma'thurat (sbnrnya nk baca 2x sehari, tp hanya 1x berkesempatan... i.A, i will try it         again)
6) buat solat sunat dhuha n qiam


azam yg kuat insyaAllah: dh tmpal  muwasafat tarbiyah ni tepi katil, muga dpt laksanakan.:)

thats all... saya berazam untuk melaksanaknnya... all my family, doakan eah disini...:) its not difficult if you think that: u have another life after this....... AKHIRAT...stkt ini dulu, saya mengundur diri...insyaAllah akan cbe sentiasa update blog ini utk kongsi hati dgn org2 yg kucintai di Malaysia..... buat adikku Balqis, kamu juga perlu kongsi sesuatu dgn kakakmu ini...:)